Na Embéčku kolem světa

Idea

Sny jsou k tomu, aby se snily. Některé z nich se však zdají tak naléhavě, vracejí se – opět a stále znovu – až vytěsní všechno ostatní, až vás zcela ovládnou, a vy se uprostřed dne vytrácíte ze židle ve vaší kanceláři, abyste o zlomek sekundy později stáli na břehu Gangy, tajně se během obědní přestávky procházíte po rýžových polích, a zatímco se vaše rodina dívá na poslední díl Milionáře, vy sledujete východ slunce nad hladinou Pacifiku. Toto je jeden z těch snů. A my jej chceme prožít.

mbkolemsveta.cz

Pointa

K tomu, aby se naplnily lidské touhy, bývá většinou zapotřebí značný kapitál. My chceme dokázat, že to tak nutně být nemusí. Naším cílem je s vynaložením minimálních nákladů procestovat čtyři kontinenty a uskutečnit tak cestu kolem světa. Naším kapitálem jsou elán, nápad a odhodlání.

Na Embéčku kolem světa

Novinky

22.11.2012: Po roce je tady druhá knížka. Martinův cestopis S Júliou cez tisíc svetov vychází v těchto dnech na Slovensku.

29.09.2011: Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vyšla Michalovi cestopisná kniha Na embéčku kolem světa.

30.05.2011: Odkaz na Objektiv speciál – s naší Julii zde!

30.11.2010: Julie změnila majitele, novým partnerem této 41-leté krásky je pan René Skála z Prahy!

3.11.2010: Prezentace fotek z cesty kolem světa zde!

Pohled zpět

25. dubna 1936 vyráží odvážná dvojice cestovatelů Kubias–Procházka s čtyřválcovým automobilem Škoda Rapid na svou dalekou cestu z Evropy na východ. Jejich cíl není o nic menší než ten náš: cesta kolem světa. Po 97 dnech a 60 000 ujetých kilometrech jsou zpět v ČSR – do metropole Prahy vjíždějí za doprovodu stovek automobilových nadšenců, kteří se k dobrodruhům spontánně připojují na posledních kilometrech jejich trasy. Tato expedice je ve své době považována za nejodvážnější v československé automobilové historii. Další odvážné cesty na sebe ale nenechají dlouho čekat. Ještě téhož roku zdolávají manželé Škulinovi se Škodou Popular 52 000 kilometrů dlouhou trasu napříč Afrikou. Když se o jedenáct let později vydávají na svou první cestovatelskou výpravu Hanzelka se Zikmundem, má již československá cestovatelská tradice své pevné základy.

Expedice Vladivostok 2006

Novodobou éru cestování veteránem u nás zahájila v roce 2006 dvojice Petr Goldmann a Petr Vavřík. Se Škodou 130 Rapid absolvovali za 66 dní cestu do Vladivostoku a zpět. Automobil přečkal celou 22 000 kilometrů dlouhou trasu bez závažnějších poruch.

Trans National Trabant TOUR 2007

V létě 2007 se vydala tříčlenná posádka vedená Danem Přibáněm žlutým zrekonstruovaným trabantem na cestu dlouhou více než 15 tisíc kilometrů. Trasa vedla z pražského Vyšehradu přes maďarskou Budapešť na Balkán a dále do Turecka, Iránu, Turkmenistánu, Kazachstánu, Ruska a na Ukrajinu. Cestu zvládli bez větších komplikací za šest týdnů. Momentálně chystají dokumentární seriál pro cestovatelský pořad České televize Objektiv.

Velké Neznámo

Je mnoho otázek, které si musíme klást a na které musíme najít odpovědi ještě před tím, než se prvně dotkneme cesty. Je mnoho otázek, na které se nás ptají a budou ptát jiní. A pak je tu ještě jedna otázka – ta nejdůležitější. Proč to vlastně dělat? Proč opustit pohodlí a všechno, co máme rádi, všechny naše blízké kvůli Velkému Neznámu? Naše odpověď je: Protože můžeme. A protože chceme. Věříme, že si každý z nás po kouskách skládá svůj svět. Letmo zachycená věta, útržek rozhovoru, viděné i tušené – to všechno do sebe zapadá jako díly stavebnice, jako úlomky skla v krasohledu. Výsledkem bude jiný životní pocit, názor, obraz světa.

Velké neznámo